.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Πολιτιστικός σύλλογος Γλυκής- Ποταμιάς: Ένας σύλλογος πρωτοπόρος


ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γλυκής- Ποταμιάς ιδρύθηκε από κατοίκους της Γλυκής και της Ποταμιάς στις 12 Ιουνίου 1992 και από τότε δεν έχει σταματήσει ποτέ τη λειτουργία και τις δράσεις του.
Τα τελευταία τρία χρόνια, τα μέλη του συλλόγου  καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να διευρύνουν τις δραστηριότητές του και να αναδείξουν τον τόπο μας όχι μόνο τουριστικά αλλά και ποιοτικά, διοργανώνοντας φεστιβάλ, σεμινάρια και ημερίδες αλλά ακόμη δραστηριότητες για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής.
ΣΤΟΧΟΙ
Βασικός στόχος του συλλόγου ήταν και συνεχίζει να είναι, η ανάπτυξη της Γλυκής και της Ποταμιάς σε κάθε της μορφή, είτε είναι τουριστική, κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και πολύ περισσότερο πνευματική. Ο Σύλλογος προσπαθεί με κάθε τρόπο να προσφέρει στους κατοίκους των δύο χωριών αλλά και όλης της περιοχής, την ευκαιρία να κάνουν πράγματα που διαφορετικά δεν θα είχαν τη δυνατότητα, να δημιουργήσουν και να νιώθουν ότι βρίσκονται σε μια ομάδα που μπορεί να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον μοναδικό και ποιοτικό τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους.
Επιπλέον, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γλυκής- Ποταμιάς στοχεύει στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τη διατήρηση των παραδόσεων του τόπου μας.  Τέλος, βασικός στόχος είναι η προσπάθεια δημιουργίας καλού κλίματος συνεργασίας και κατανόησης μεταξύ των κατοίκων.


ΔΡΑΣΕΙΣ
Θεωρείται, ίσως ο πιο δραστήριος σύλλογος της περιοχής αφού
οι δράσεις του είναι συνεχείς σε όλη τη διάρκεια του έτους και προσπαθούν να καλύψουν, όσο το δυνατόν καλύτερα όλα τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των κατοίκων.
1.      Αιμοδοσία: Η Τράπεζα αίματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλυκής- Ποταμιάς δημιουργήθηκε το 1994 από ανοιχτόμυαλους κατοίκους που σωστά πίστευαν ότι η συνεισφορά προς το συνάνθρωπο θα πρέπει να είναι βασική αρχή όλων μας. Από τότε, οι εθελοντές αιμοδότες  συνεχίζουν να συμμετέχουν και να βοηθούν. Το ευχάριστο γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν εθελοντικά στην αιμοδοσία και νέοι άνθρωποι όχι μόνο από την Ποταμιά και τη Γλυκή αλλά και από τα γύρω χωριά του Δήμου Σουλίου και του Δήμου Πάργας, καθώς αντιλαμβάνονται ότι το να δίνεις αίμα μόνο καλό μπορεί να προσφέρει και όχι να προκαλεί φόβο.
2.      ACHERON FEST: Αποτελεί πλέον θεσμό η Καλοκαιρινή συναυλία στο φαράγγι του Αχέροντα. Ξεκίνησε τον Αύγουστο το 2011, όταν τα μέλη του συλλόγου σκέφτηκαν ότι κάτι εναλλακτικό λείπει από τους νέους της περιοχής μας, κάτι που θα προσελκύει επισκέπτες από άλλες περιοχές και θα βοηθήσει οικονομικά και τους επαγγελματίες της Γλυκής και της Ποταμιάς, κάτι που μπορεί με τα χρόνια να εξελιχθεί σε πολυήμερο φεστιβάλ και να δημιουργήσει ακόμη και νέες θέσεις εργασίας. Αυτό ήταν το σκεπτικό του Συλλόγου και ευτυχώς, βρήκε ανταπόκριση από τους κατοίκους. Οι νέοι στήριξαν το φεστιβάλ και στους μεγαλύτερους αρχίζει να αρέσει, αρχίζουν να το συνηθίζουν. Αν και πρόσφατο γεγονός, μεγάλοι καλλιτέχνες, όπως ο Λάκης Παπαδόπουλος, οι Μπλε, τα Κίτρινα Ποδήλατα, οι Νόρμα, ο Στάθης Αρτινός αλλά και νέοι Djs χάρισαν στον κόσμο ευχάριστες αυγουστιάτικες βραδιές στο Φαράγγι του Αχέροντα. Οι νέες ιδέες όμως, ποτέ δεν σταματούν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Γλυκής και της Ποταμιάς και είναι σίγουρο ότι και τον Αύγουστο του 2014 θα δούμε κάτι ακόμη καλύτερο και μεγαλύτερης διάρκειας στη Γλυκή.

3.      ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑ: Με την έγκριση της ελληνικής ποδηλατικής ομοσπονδίας και την καταλυτική συμβολή του ΑΤ Παραμυθιάς, του ΑΤ Καναλακίου και του ΚΥ Καναλακίου για την άρτια και ακίνδυνη διεξαγωγή του, μία ακόμη δράση του Συλλόγου έγινε θεσμός. Ποδηλάτες από όλα τα γύρω χωριά συμμετέχουν σε μια ωραία βόλτα σε όλο τον κάμπο του Φαναρίου, απ’ όπου διέρχεται ο ποταμός Αχέροντας. Μικροί και μεγάλοι διασκεδάζουν καθώς ο ποδηλατικός γύρος δεν έχει αγωνιστικό σκοπό. Τον Ιούνιο του 2014, όταν και θα διοργανωθεί ο 4ος Ποδηλατικός Γύρος Αχέροντα, ο Σύλλογος έχει φροντίσει να προσφέρει τόσο στους συμμετέχοντες όσο και στους απλούς θεατές κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο που θα διαρκέσει δύο ή τρεις ημέρες. Υπομονή μέχρι τότε για την επόμενη έκπληξη!

4.      ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Μετά από παραχώρηση από τον δήμο Σουλίου του παλιού Δημοτικού Σχολείου Ποταμιάς, τα μέλη του συλλόγου έχουν δημιουργήσει δανειστική βιβλιοθήκη, με βιβλία ποικίλης ύλης τα οποία μπορεί οποιοσδήποτε να δανειστεί.
5.      ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ-ΗΜΕΡΙΔΕΣ: Κάτι που ίσως λείπει στους κατοίκους της περιοχής μας είναι η ενημέρωση από ειδικούς σε θέματα ποικίλου ενδιαφέροντος. Αυτό προσπαθεί να εξαλείψει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γλυκής- Ποταμιάς με τα σεμινάρια και τις ημερίδες που έχει ξεκινήσει να διοργανώνει από την αρχή του 2014.
 Συγκεκριμένα, διοργανώθηκε στις 25 Ιανουαρίου ημερίδα με θέμα «Οικογένεια και Οικονομική Κρίση», όπου η κυρία Διβάρη, ψυχολόγος έδωσε τα φώτα της σε ενδιαφερόμενους γονείς που παρευρέθηκαν στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου στην Ποταμιά.
Επίσης, το ιδανικότερο, ίσως για τους κατοίκους της περιοχής σεμινάριο θα διοργανωθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο το Σάββατο, 15 Μαρτίου, με θέμα «Νέες αγροτικές καλλιέργειες- αρωματικά & φαρμακευτικά φυτά- τι να καλλιεργήσω και που θα το πουλήσω;». Στο συγκεκριμένο σεμινάριο, θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους και θα μας προσφέρουν τις γνώσεις και τις συμβουλές τους η κα Μαλούπα (Δρ Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ), ο κ. Βασιλόπουλος (πρόεδρος Νέων Αγροτών Ελλάδος), ο κ. Τουτούνης (πρόεδρος του συλλόγου Ωλονός) κα.. Το σεμινάριο στοχεύει κυρίως στην επιλογή της σωστής καλλιέργειας και πολύ περισσότερο στην προώθηση του παραγόμενου προϊόντος.

6.      Οι δράσεις του συλλόγου δεν σταματούν, όμως εδώ καθώς με την τεράστια συμμετοχή των κατοίκων της Ποταμιάς και της Γλυκής ο σύλλογος έχει καθιερώσει την Ημέρα για την Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, Ημέρες καλοκαιρινών εκδηλώσεων, Εθελοντικό Καθαρισμό των Πηγών του Αχέροντα και της Παραποτάμιας Ζώνης, δωρεά στο σύλλογο ΦΛΟΓΑ για την ετήσια έκθεσή του, παραδοσιακών γλυκών κουταλιού και μαρμελάδας που κατασκευάζονται από τις καταπληκτικές μαγείρισσες της Ποταμιάς και της Γλυκής, ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως τμήμα παραδοσιακών χορών ενηλίκων, τμήμα μοντέρνου χορού για μικρά παιδιά, τμήματα χορού Zumba, τμήματα γυμναστικής, τμήμα χειροτεχνίας. Πρόσφατα διοργανώθηκαν και ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους, μέσω του ΚΔΒΜ του Δήμου Σουλίου τμήματα Ιταλικών, Γαλλικών και Η/Υ για ενήλικες, στα οποία η συμμετοχή είναι τεράστια και ξεπερνά, τους 70 συμμετέχοντες.
7.      Στους άμεσους στόχους του συλλόγου, για τους οποίους έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες ενέργειες είναι
-          Η δημιουργία ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ στη Γλυκή, στο χώρο όπου στεγάζεται σήμερα το ΤΟΕΒ, για το οποίο έχει ήδη γίνει η απαραίτητη αίτηση παραχώρησης του κτιρίου στο Δήμο και είμαστε σίγουροι ότι οι κάτοικοι της Γλυκής και της Ποταμιάς θα βοηθήσουν στη δημιουργία του.
-          Η κατασκευή ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ βρύσης- στάσης στην Ποταμιά, για την οποία έχουν ήδη δοθεί τα σχέδια στον Δήμο Σουλίου για την έναρξη της κατασκευής της.
-          Η αίτηση στο Δήμο για κατασκευή σκέπαστρου στην πλατεία της Γλυκής, ώστε να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις παρά τις καιρικές συνθήκες.


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γλυκής- Ποταμιάς δεν θα σταματήσει να προσπαθεί να αναδείξει, με κάθε τρόπο τα δύο χωριά και να δώσει στους κατοίκους μια καλύτερη ποιότητα ζωής, ειδικά τώρα που η συμμετοχή και η βοήθεια από τους κατοίκους όλων των ηλικιών είναι μεγάλη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην προσβάλλουν. Τα προσβλητικά σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα διαγράφονται.

.