.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Όμιλος Βελλιανιτών: Ευαισθησία και δράση


Ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Όμιλος Βελλιανιτών (Μ.Ε.Ο.Β) Ιδρύθηκε το έτος 1981 από   κατοίκους του χωριού Βέλλιανη (σημερινή Χρυσαυγή).
     Στόχοι του Ομίλου ήταν και παραμένουν η διάσωση και διατήρηση της παράδοσης του τόπου   (ηθών και εθίμων), η προστασία και ανάδειξη των σημαντικών ιστορικών-αρχαιολογικών   μνημείων της Βέλλιανης, η διάσωση, συγκέντρωση και προβολή των πλούσιων λαογραφικών   στοιχείων του τόπου, η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και   γενικότερα η πολιτισμική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, καθώς και την καλλιέργεια της   συλλογικότητας και η ανάπτυξη συνεργασίας με άλλους Συλλόγους και φορείς που έχουν τους   ίδιους στόχους.
     Ο ΜΕΟΒ διατηρεί μια βιβλιοθήκη και λειτουργεί χορευτικά τμήματα παραδοσιακών χορών,
τα οποία   πραγματοποιούν εμφανίσεις τόσο σε τοπικές εκδηλώσεις όσο και στην υπόλοιπη   Ελλάδα και το εξωτερικό. Χαρακτηρίζονται από την προσεκτική εμφάνιση και τον σεβασμό στις   παραδόσεις και την ιστορία του τόπου μας.
   Μέσα στις δράσεις του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Ομίλου Βελλιανιτών είναι και η διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων. Αναφέρουμε ενδεικτικά:
1) Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας,
2) Αποκριάτικες εκδηλώσεις (παραδοσιακή φωτιά κ.α.)
3) «Κούλουμα» την Καθαρή Δευτέρα στον χώρο της Αρχαίας ΕΛΕΑΣ
4) Καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις (μουσικές βραδιές, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, εκδηλώσεις με τοπικά προϊόντα και παράλληλες εκθέσεις, γιορτή φύσης και ιστορίας κ.α)
5) Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά
6) Εκθέσεις φωτογραφίας
7) Εκδρομές σε πολλά μέρη της χώρας κ.α.
   Βέβαια ο ΜΕΟΒ δεν αρκείται σε αυτές τις εκδηλώσεις αλλά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την διάσωση, προστασία και ανάδειξη των διαφόρων ιστορικών-αρχαιολογικών μνημείων της Βέλλιανης. Είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου ΕΛΕΑΣ και έχει χρηματοδοτήσει τις πρώτες ανασκαφές  (πρώτη πρωτεύουσα των Θεσπρωτών).
  Επίσης καλλιεργεί την περιβαλλοντική συνείδηση στους κατοίκους της περιοχής με πρωτοβουλίες για δενδροφυτεύσεις σε καμένες και μη εκτάσεις και αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε επιβαρυμένες περιοχές. Γενικά είναι πάντα πρωτεργάτης σε κάθε προσπάθεια για διάσωση, προστασία και ανάδειξη της φύσης και της ιστορίας του τόπου.

Πληροφορίες: http://www.velliani.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην προσβάλλουν. Τα προσβλητικά σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα διαγράφονται.

.