.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Γιάννης Δημάκας: η θεατρική παιδεία χτίζει ανθρώπους


Για τέταρτη συνεχή χρονιά η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλιατών, η ΘΕΟΦΙΛ, ανέβασε με επιτυχία μια θεατρική παράσταση, υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Γιάννη Δημάκα, ο οποίος είναι και από τα ιδρυτικά μέλη της θεατρικής ομάδας Παραμυθιάς ΘΕΑΤΟ.
Η φετινή παράσταση έχει τίτλο “ΤΣΕΧΩΝΤΕ” και αποτελείται από 8 ιστορίες του Τσέχωφ. Κατά γενική ομολογία είναι μια πολύ καλή παράσταση η οποία δικαίως απέσπασε τα χειροκροτήματα των θεατών.
Το περιοδικό STEP με αφορμή αυτό το έργο συνομίλησε με τον σκηνοθέτη Γιάννη Δημάκα.

Φέτος με την θεατρική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου Φιλιατών ανεβάσατε 8 μικρές ιστορίες του Τσέχωφ. Γιατί έγινε αυτή η επιλογή;
Μετά από 4 χρόνια ανοδικής  πορείας της ομάδας, θέλαμε  φέτος να ανεβάσουμε τον πήχη με ένα δυνατό έργο  που να έχει άμεσα μηνύματα  με  εναλλαγές συναισθημάτων. Αυτό το βρήκαμε  στο μεγάλο Ρώσο  θεατρικό   συγγραφέα  Άντον  Τσέχωφ, ο οποίος
κατέχει ξεχωριστή θέση στο παγκόσμιο θέατρο. Η παράσταση μας έχει τίτλο  «Τσεχωντέ» που ήταν  το ψευδώνυμο  με το οποίο υπέγραφε για πολλά χρόνια τα διηγήματα του, από όπου πήραμε και  διασκευάσαμε τις παραπάνω ιστορίες.

Πείτε μου λίγα λόγια για το έργο αυτό….
Είναι ένα έργο σπονδυλωτό με ξεχωριστές  διδακτικές ιστορίες, με χιούμορ και σοβαρότητα, που τις  δέσαμε μεταξύ τους  με τον ίδιο τον Τσέχωφ να παίρνει ρόλο στα δρώμενα, παίζοντας  ή αναλύοντας  τις ιστορίες του.  Άσπρο –Μαύρο  είναι οι ιστορίες  μας, ταυτόχρονα  κωμικές και τραγικές, όπως και η ίδια μας η ζωή πολλές φορές.





Αν και η κάθε ιστορία έχει την ιδιαιτερότητα της και περνάει διαφορετικά μηνύματα, άρα έχει την μοναδική της αξία, εσείς ξεχωρίζετε κάποια από αυτές τις ιστορίες και γιατί;
Θα έλεγα την  ιστορία της κουβερνάντας γιατί έχει άμεσο αντίκτυπο με αυτό που συμβαίνει σήμερα στη κοινωνία μας, στο πρόσωπο της κουβερνάντας βλέπουμε την καταπίεση που δεχόμαστε σήμερα όλοι μας σαν λαός, και μέσα από τη θεατρική δράση  βλέπουμε μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτό, αν δεν αντιδράσουμε .

Ποια είναι η δυσκολία στην σκηνοθεσία έργων σαν αυτά του Τσέχωφ;
Η μεγάλη  προετοιμασία της παράστασης, το δέσιμο των ιστοριών η πολλή δουλειά με  τους ερασιτέχνες ηθοποιούς, ώστε  να κατανοήσουν την εναλλαγή μεταξύ κωμικού – τραγικού  και αντίστροφα.
Επίσης η  ατμόσφαιρα που θα πρέπει να δημιουργηθεί, με ένα καλό σκηνικό, κουστούμια  που να εκφράζουν την εποχή, με τον κατάλληλο  φωτισμό για την εναλλαγή των ιστοριών. Όλα αυτά καταγράφονται σαν επαγγελματικές απαιτήσεις γιαυτό και η ομάδα δούλεψε υπερβαίνοντας σε πολλά σημεία τον ερασιτεχνικό τρόπο δουλειάς .

Η ανταπόκριση του κοινού σε έργα κλασικών συγγραφέων ποια είναι;
Γενικά πιστεύω όταν ένα έργο είναι καλά δουλεμένο και προσεγμένο, ώστε να προσεγγίζει  το θέμα  του θεατρικού κειμένου, ξεκάθαρα και με σαφήνεια  θα έχει απήχηση στο κοινό, πόσο μάλλον  όταν μιλάμε για συγγραφείς που έχουν ξεχωριστή θέση στο παγκόσμιο θεατρικό ρεπερτόριο.
 
Το συγκεκριμένο έργο τη αποδοχή είχε ;
Στην περίπτωση της παράστασής μας  ο κόσμος όχι μόνο αποδέχθηκε και ανταποκρίθηκε αλλά έφυγε ενθουσιασμένος και ίσως κάποιοι να προβληματίστηκαν αλλά  μόνο καλά λόγια είχαν  να πουν και αυτό φάνηκε  γεμίζοντας το θέατρο όλες τις  μέρες των παραστάσεων.

Γιατί κάποιοι αντιμετωπίζουν με καχυποψία το ερασιτεχνικό θέατρο;
Για τα μέσα που διαθέτει  όσον αφορά τα τεχνικά, σκηνικά ,κουστούμια, φωτισμό. Το γρήγορο  και επιφανειακό ανέβασμα ενός έργου, αλλά και τις δυνατότητες των ερασιτεχνών ηθοποιών. Πιστεύω όμως  ότι ο ενθουσιασμός, η δουλειά και το μεράκι των ανθρώπων που ασχολούνται με το ερασιτεχνικό θέατρο   μπορούν να ξεπερνούν όλες αυτές τις καχυποψίες, γιαυτό και βλέπουμε πολλές  σπουδαίες ερασιτεχνικές παραστάσεις  που ανταγωνίζονται εντός εισαγωγικών πολλές επαγγελματικές .
  
Εκτός από τις παραστάσεις που δόθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο έχετε προγραμματίσει να παρουσιάσετε και αλλού το έργο και αν ναι πότε και που;
Συμμετέχουμε σε καλοκαιρινές  εκδηλώσεις  Δήμων, και ήδη έχουν προγραμματιστεί παραστάσεις για τις Φιλιάτες και την Παραμυθιά  (3 Αυγούστου ), αλλά  θα υπάρξει προγραμματισμός  και  για άλλες πόλεις .

Πόσο καιρό συνεργάζεστε με τον σύλλογο Φιλιατών;
Τέσσερα χρόνια, ήταν Νοέμβριος του 2010 όταν με καλέσανε να δημιουργήσουμε  θεατρική ομάδα.. Ξεκινήσαμε από την αρχή, στην ουσία μαζί  στήσαμε την ομάδα. Εδώ θα ήθελα να μου επιτραπεί να ευχαριστήσω τον Πολιτιστικό σύλλογο Φιλιατών καθώς και όλους τους ερασιτέχνες ηθοποιούς που συνεργάστηκα όλα αυτά τα χρόνια για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη τους στο πρόσωπο μου.
   Ανεβάσαμε την πρώτη χρονιά το έργο « ΑνTVίωση» συρραφή  μονόπρακτων του Μουρσελά,  και του Ν. Λάσκαρη εμπλουτισμένα με πρωτότυπα κείμενα της ομάδας, σατιρίζοντας την τηλεόραση. Τη δεύτερη χρονιά το έργο του Δ. Ψαθά «Φον Δημητράκης», πέρυσι   το «Μute Lord» βασισμένο στο έργο Συμπέθεροι από τα Τίρανα των Ρέπα – Παπαθανασίου, και φέτος το έργο του Α.Τσέχωφ «Τσεχωντέ».


Με την σκηνοθεσία πόσο καιρό ασχολείστε;
 Όπως πολύ γνωρίζουν είμαι από τα ιδρυτικά μέλη της Θ.Ε.Α.Τ.Ο  με  18χρόνη πορεία στα θεατρικά δρώμενα του τόπου μας.  Μέσα από την ομάδα παίζοντας σε όλες σχεδόν τις παραγωγές  απέκτησα μοναδικές εμπειρίες, που  στη πορεία τις εμπλούτισα με συμμετοχή σε πλήθος σεμιναρίων και διαλέξεων σχετικά με το θέατρο, και  μέσα από το σχολείο που είναι η δουλειά μου (καθηγητής Φυσικής Αγωγής ) ξεκίνησα σκηνοθετώντας σχολικές  παραστάσεις από το 2000 και στη συνέχεια από το 2010  στη ΘΕ.Ο.ΦΙΛ.

Ποια ήταν η εσώτερη ανάγκη για αυτήν την ασχολία;
Ανάγκη έκφρασης μέσω της τέχνης του θεάτρου που στη περιοχή μας ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Τώρα πια αποτελεί εσωτερική ανάγκη και απαραίτητο μέσο έκφρασης .Το θέατρο είναι ένα μεγάλο σχολείο όπως έχει πει  ο  Κουν, είναι η μορφή της τέχνης που περιλαμβάνει όλες τις άλλες (χορός , φωνή, μουσική , φως κ.α) και καταφέρνει να φτάνει στη ψυχή του θεατή με άμεσο και αποκαλυπτικό τρόπο.

Τι άλλο θα θέλατε να προσθέσετε;
Όταν δημιουργείται μια θεατρική ομάδα σε μια πόλη, δημιουργείται ταυτόχρονα ένα στίγμα ανανέωσης πνευματικής που μέσω της  ανύψωσης του πολιτιστικού επιπέδου, συμβάλλει στην καλυτέρευση της ζωής όλων των πολιτών .Το θέατρο είναι τέχνη λαϊκή, η θεατρική παιδεία χτίζει ανθρώπους με ιδέες και προτάσεις που μπορούν να κάνουνε  το κόσμο μας καλύτερο .Με αυτά τα πιστεύω προχωρώ και θα συνεχίσω να προχωρώ ώστε να βάζω κι εγώ τι λιθαράκι μου σαν πολίτης αυτού του τόπου και  στις Φιλιάτες (με την ΘΕΟΦΙΛ) αλλά και όπου αλλού συμμετέχω .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην προσβάλλουν. Τα προσβλητικά σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα διαγράφονται.

.