.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Στης Δραγουμής τα μονοπάτια


Το Ζερβοχώρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του δήμου Σουλίου με τους περισσότερους κατοίκους να μένουν στο Καμίνι καθώς η έλλειψη υποδομών ανάγκασε τους Ζερβοχωρίτες να εγκαταλείψουν την απαράμιλλη ομορφιά του Ζερβοχωρίου. Βέβαια υπάρχουν ακόμα αρκετοί που μένουν εκεί αλλά σίγουρα δεν είναι πια η περιοχή με τις ζωηρές φωνές των παιδιών.
Το Ζερβοχώρι είναι γνωστό και με το παλιό του όνομα, Δραγουμή (Ντραγκομί –Dragomi). Αυτό το όνομα το είχε μέχρι την απελευθέρωση της Ηπείρου. Το 1929 επίσημα μετονομάστηκε σε Ζερβοχώρι, σε μια προσπάθεια εξελληνισμού των τοπωνυμίων.
Η Δραγομή (που στην συνέχεια έγινε Δραγουμή) ήταν τσιφλίκι με επίσημη γλώσσα των κατοίκων την αλβανική και θρησκεία χριστιανική και μουσουλμανική. Μάλιστα μέχρι το 1944 στο χωριό κατοικούσαν μαζί Χριστιανοί και μουσουλμάνοι.
Παρόλο που η επίσημη γλώσσα στα χρόνια της τουρκοκρατίας ήταν η αλβανική μιλιόταν και η ελληνική. Μάλιστα στην τοπική διάλεκτο υπάρχουν πολλές ομηρικές λέξεις που φανερώνουν την ιστορική συνέχεια των κατοίκων που σαφώς ακολούθησαν την πορεία των υπόλοιπων Θεσπρωτών.
Το όνομα είναι πιθανό να 

Πολιτιστικός σύλλογος Γλυκής- Ποταμιάς: Ένας σύλλογος πρωτοπόρος


ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γλυκής- Ποταμιάς ιδρύθηκε από κατοίκους της Γλυκής και της Ποταμιάς στις 12 Ιουνίου 1992 και από τότε δεν έχει σταματήσει ποτέ τη λειτουργία και τις δράσεις του.
Τα τελευταία τρία χρόνια, τα μέλη του συλλόγου  καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να διευρύνουν τις δραστηριότητές του και να αναδείξουν τον τόπο μας όχι μόνο τουριστικά αλλά και ποιοτικά, διοργανώνοντας φεστιβάλ, σεμινάρια και ημερίδες αλλά ακόμη δραστηριότητες για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής.
ΣΤΟΧΟΙ
Βασικός στόχος του συλλόγου ήταν και συνεχίζει να είναι, η ανάπτυξη της Γλυκής και της Ποταμιάς σε κάθε της μορφή, είτε είναι τουριστική, κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και πολύ περισσότερο πνευματική. Ο Σύλλογος προσπαθεί με κάθε τρόπο να προσφέρει στους κατοίκους των δύο χωριών αλλά και όλης της περιοχής, την ευκαιρία να κάνουν πράγματα που διαφορετικά δεν θα είχαν τη δυνατότητα, να δημιουργήσουν και να νιώθουν ότι βρίσκονται σε μια ομάδα που μπορεί να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον μοναδικό και ποιοτικό τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους.
Επιπλέον, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γλυκής- Ποταμιάς στοχεύει στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τη διατήρηση των παραδόσεων του τόπου μας.  Τέλος, βασικός στόχος είναι η προσπάθεια δημιουργίας καλού κλίματος συνεργασίας και κατανόησης μεταξύ των κατοίκων.


ΔΡΑΣΕΙΣ
Θεωρείται, ίσως ο πιο δραστήριος σύλλογος της περιοχής αφού

.