Η ανάδειξη και στήριξη των τοπικών αγορών τροφίμων που δίδουν έμφαση στην παράδοση, την αυθεντικότητα, την ποιότητα και στην προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός των σύγχρονων κοινωνιών, ως εναλλακτική λύση στα ποικίλα προβλήματα που παρουσιάζει ο παγκόσμιος κλάδος τροφίμων τις τελευταίες δεκαετίες (διατροφικά σκάνδαλα, ανεπάρκεια τροφίμων κ.λπ.).
Η ενδυνάμωση τοπικών ομάδων παραγωγών και πρωτοβουλιών που διαφοροποιούνται σημαντικά από το διεθνοποιημένο σύστημα παραγωγής τυποποιημένων τροφίμων έχει παράλληλα στόχο την αναζωογόνηση των τοπικών οικονομιών. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η αειφορία των τοπικών περιοχών. Η τοπική παραγωγή και η πλήρης αξιοποίηση των προτερημάτων των τοπικών προϊόντων μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να στηρίξει την ανάπτυξη των τοπικών περιοχών, ειδικότερα των μικρών και απομακρυσμένων οικισμών, και να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση του επιπέδου ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Στην κατεύθυνση αυτή και