.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Χρόνια Πολλά


Το περιοδικό STEP εύχεται σε όλους (και ιδιαιτέρως σε όσους και όσες γιορτάζουν) χρόνια πολλά.

Παραμυθιά, όμορφη σαν παραμύθι


Η πόλη της Παραμυθιάς βρίσκεται στα βόρεια του κάμπου που αρχίζει από το ποταμό Αχέροντα και φτάνει μέχρι το χωριό Νεοχώρι στα βορειοδυτικά. Ανατολικά της υψώνεται η οροσειρά Κορύλα (ύψ. 1658 μ.) που αφήνει μόνο ένα στενό πέρασμα προς το Νομό Ιωαννίνων - τη Σκάλα της Παραμυθιάς. Η πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και τα τελευταία της σπίτια βρίσκονται στην πλαγιά κάτω από το Κάστρο του Αϊ - Δονάτου. Στα πόδια της πόλης ρέει ο μικρός και γνωστός από τη μυθολογία ποταμός Κωκυτός, που σχηματίστηκε -κατά τη μυθολογία- από τα δάκρυα των συγγενών των νεκρών που έπαιρνε ο χάροντας και οδηγούσε με τη βάρκα του, μέσω της Αχερουσίας λίμνης στον κάτω κόσμο.


Ο αρχαίος οικισμός του χώρου της σημερινής πόλης τοποθετείται στην εποχή του χαλκού (2.500 - 11ος π.Χ. αιώνας). Πάνω από την πόλη στέκεται το Κάστρο της, απ΄ όπου η θέα προς την πόλη και τον κάμπο είναι μαγευτική. 

Ονομάζεται Κάστρο Αϊ - Δονάτου, πήρε αυτό το όνομα από τη φήμη του Επισκόπου Ευροίας Δονάτου (4ος μ.Χ. αι.), του οποίου Ναός υπήρχε μέσα στο Κάστρο και που θεωρούνταν προστάτης του και ολόκληρης της περιοχής. Τμήμα του ιερού λειψάνου του Αγίου Δονάτου μεταφέρθηκε από τη Βενετία και τοποθετήθηκε στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό της Παραμυθιάς στις 28 - 9 - 2000.

Πως όμως προέκυψε το όνομα «Παραμυθιά»; Υπάρχουν δύο κυρίαρχες απόψεις. Η μία  άποψη για την προέλευση της ονομασίας της πόλης είναι η εξής:

Προς το τέλος του 12ου μ.Χ. αιώνα χρονολογείται η

Γιάννης Δημάκας: η θεατρική παιδεία χτίζει ανθρώπους


Για τέταρτη συνεχή χρονιά η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλιατών, η ΘΕΟΦΙΛ, ανέβασε με επιτυχία μια θεατρική παράσταση, υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Γιάννη Δημάκα, ο οποίος είναι και από τα ιδρυτικά μέλη της θεατρικής ομάδας Παραμυθιάς ΘΕΑΤΟ.
Η φετινή παράσταση έχει τίτλο “ΤΣΕΧΩΝΤΕ” και αποτελείται από 8 ιστορίες του Τσέχωφ. Κατά γενική ομολογία είναι μια πολύ καλή παράσταση η οποία δικαίως απέσπασε τα χειροκροτήματα των θεατών.
Το περιοδικό STEP με αφορμή αυτό το έργο συνομίλησε με τον σκηνοθέτη Γιάννη Δημάκα.

Φέτος με την θεατρική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου Φιλιατών ανεβάσατε 8 μικρές ιστορίες του Τσέχωφ. Γιατί έγινε αυτή η επιλογή;
Μετά από 4 χρόνια ανοδικής  πορείας της ομάδας, θέλαμε  φέτος να ανεβάσουμε τον πήχη με ένα δυνατό έργο  που να έχει άμεσα μηνύματα  με  εναλλαγές συναισθημάτων. Αυτό το βρήκαμε  στο μεγάλο Ρώσο  θεατρικό   συγγραφέα  Άντον  Τσέχωφ, ο οποίος

.