.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Συνέντευξη με τον Νικόλαο Γώγο, πρόεδρο του Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς


Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Παραμυθιάς ιδρύθηκε το 1958 από ανθρώπους που πονούν και αγαπάνε ετούτο τον τόπο. Μοναδική τους φιλοδοξία ήταν και είναι η ανάπτυξη του πνευματικού, μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου της Παραμυθιάς και γενικότερα ολόκληρου του διευρυμένου Δήμου, σκοπός που υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί αδιάλειπτα ο Όμιλός μας μέχρι σήμερα.
Το περιοδικό Step συνάντησε τον πρόεδρο του ΦΟΠ, Νικόλαο Γώγο και είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη.
-Κύριε Γώγο ποιος είναι ο στόχος του ΦΟΠ και ποιος ο σκοπός του;
Στόχος μας είναι αρχικά να δώσουμε την
δυνατότητα σε όλους να συμμετέχουν σε ανοικτές γιορτές πολιτισμού με ελάχιστο ή χωρίς κανένα οικονομικό κόστος. Προσφέρουμε δημόσιο βήμα στους συμπολίτες μας και κυρίως στα νέα παιδιά, τα παιδιά μας, και σε καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν και να εκφραστούν καλλιτεχνικά. Προσπαθούμε να αναβιώσουμε έθιμα. Επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε την αγάπη για την

τέχνη και το περιβάλλον  με εικαστικές και περιβαλλοντικές δράσεις.

Σκοπός μας είναι η μόνιμη πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών, προβληματισμού, αναζήτησης, μελέτης, έρευνας και τεκμηρίωσης, σε θέματα ιστορίας, παράδοσης, πολιτισμού, περιβάλλοντος, αλληλεγγύης, ενότητας, συνεργασίας και ανάπτυξης.
-Ποια τμήματα λειτουργούν αυτήν την στιγμή;
Σήμερα ο Σύλλογος αριθμεί περίπου διακόσια πενήντα μέλη. Διαθέτει εννιά χορευτικά τμήματα με 150 περίπου χορευτές όλων των ηλικιών, οι οποίοι διδάσκονται χορούς απ’ όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας με ιδιαίτερη έμφαση σ’ αυτούς της Ηπείρου. Διαθέτει ιματιοθήκη με τοπικές παραδοσιακές φορεσιές.
Επίσης, λειτουργούν τμήματα Μουσικής Σχολής, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη θεωρητική διδασκαλία και εκμάθηση μουσικών οργάνων όπως κλαρίνο, μπουζούκι, κιθάρα, πιάνο κλπ. Πρέπει να τονίσουμε, ότι η Μουσική Σχολή είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Παιδείας, με συγκεκριμένη διδακτέα ύλη για κάθε τάξη και στο τέλος κάθε σχολικής περιόδου οι μαθητές μας δίνουν εξετάσεις για να προαχθούν.
Λειτουργεί τμήμα εκμάθησης σκακιού και απευθύνεται τόσο στους μικρούς μας φίλους όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

-Τι σημαίνει για εσάς παράδοση;

Αν θα μπορούσα να δώσω τον ορισμό της λέξης «Παράδοση» θα έλεγα είναι: “Ό,τι αναπτύσσεται ιστορικά, μεταδίδεται και μεταβιβάζεται σχεδόν αναλλοίωτα, από τη μία γενιά στη άλλη, σε σχέση με συμπεριφορές, έθιμα, ιδέες, αντιλήψεις, δραστηριότητες, και πρακτικές”.
Σήμερα δυστυχώς, ζούμε σε μια εποχή όπου η παγκοσμιοποίηση προσπαθεί να επιβάλλει, αν δεν το έχει κάνει ήδη, την οικονομία και την άκριτη κατανάλωση, ως μοναδικό λόγο ύπαρξης μας στη ζωή, να μετατοπίσει στην αφάνεια τις κοινωνικές μας ευαισθησίες, να ομογενοποιήσει τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά μας ως λαού.
Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που δυστυχώς βιώνουμε σήμερα, προσωπικά πιστεύω ότι η όλη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλει ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Παραμυθιάς είναι η προώθηση και διάχυση στα μέλη του και στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο των πολιτιστικών αξιών της παράδοσης του τόπου μας, με παράλληλη ενσωμάτωση αυτών των αξιών στις νέες συνθήκες και νέες αξίες που διαμορφώνει καθημερινά η σύγχρονη πραγματικότητα. 
Το σημερινό ΔΣ του ΦΟΠ είναι σχετικά νέο. Ποιους στόχους έχει θέσει;

Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο εκλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2014 συνεχίζει με αμείωτη διάθεση την προσπάθεια για παραγωγή πολιτισμού, την αναβάθμιση και προβολή του Ομίλου μας και κατ’ επέκταση του τόπου μας, δυναμώνοντας τις υπάρχουσες ομάδες αλλά προσθέτοντας και νέες δραστηριότητες. Θα ήθελα εδώ να προσθέσω – και αυτό είναι προσωπική κατάθεση ψυχής - χωρίς ίχνος υπερβολής, προσωπικά είμαι εντυπωσιασμένος από τις προσπάθειες και των οκτώ (7+1) μελών που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο. Ίσως τα «μέσα» να είναι πενιχρά, αλλά πιστέψτε με η «όρεξη» και η «αγάπη» που έχουμε υπερτερούν.

Στόχος μας είναι:
Να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του πολιτισμού μας.
Να διατηρήσουμε την παράδοση ώστε να μεταφερθεί αναλλοίωτη στις νέες γενεές εις το διηνεκές.
Να αναδείξουμε την τοπικότητα και τα χαρακτηριστικά της περιοχής μας, που την διαφοροποιεί από χωρικό σημείο σε σημείο.
Να παρέμβουμε στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας δημιουργώντας ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες και ευελπιστούμε να γίνουν θεσμός.
Να δημιουργήσουμε μορφές τέχνης  όπως εικαστικά, τμήμα το οποίο έχουμε δρομολογήσει και ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει τον Οκτώβριο.
Να ανακαινίσουμε την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου και να τον διαμορφώσουμε σε πολιτιστικό - πνευματικό πολυχώρο, που μπορεί να προσαρμοστεί αναλόγως τις ανάγκες που προκύπτουν, με πλήρη σύγχρονο οπτικοακουστικό εξοπλισμό.
Να παρέμβουμε στην τοπική κοινωνική οικονομία.
Να προστατεύσουμε το πολιτιστικό περιβάλλον και να ελέγχουμε την κάθε προσπάθεια και μορφή αλλοίωσής του από παρεμβάσεις. Αυτό αφορά όλα τα επίπεδα και τις παραμέτρους πολιτισμού όπως το φυσικό περιβάλλον,
πρωτίστως του τόπου μας, το οποίο και επιβάλλεται να γνωρίσουμε.

-Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;
Ναι,  θα ήθελα να αναφέρω ότι ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Παραμυθιάς είναι ανοιχτός κατόπιν συνεννοήσεως σε οποιοδήποτε Σύλλογο, Φορέα ή Ιδιώτη που επιθυμεί να συνεργαστεί ή να πραγματοποιήσει μια παρουσίαση.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην προσβάλλουν. Τα προσβλητικά σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα διαγράφονται.

.