.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας αποτελεί ένα σύγχρονο περιφερειακό μουσείο που λειτουργεί από τα τέλη του 2009 σε νεόδμητο κτίριο στη βόρεια είσοδο της πόλης, επί της παλαιάς Ε.Ο. Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, έναντι του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και του δημοτικού σταδίου.
Η μόνιμη συλλογή με τίτλο «Θεσπρωτών Χώρα» καλύπτει τις αρχαιολογικές περιόδους από τη Μέση Παλαιολιθική (100.000 χρόνια πριν από σήμερα)  έως τους  χρόνους της Οθωμανικής κυριαρχίας (19ος αι. μ.Χ.) και παρουσιάζει, μέσα από επιλεγμένα ευρήματα και πλούσιο
συνοδευτικό πληροφοριακό υλικό, τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία του θεσπρωτικού χώρου. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ελληνιστική εποχή, περίοδο μεγάλης άνθισης και ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική για την περιοχή της Ηπείρου.
Τα εκθέματα που φιλοξενούνται στην έκθεση προέρχονται από σωστικές και συστηματικές ανασκαφές που διεξήχθησαν σε ολόκληρο τον Νομό Θεσπρωτίας και  αποτελούν τους υλικούς μάρτυρες των ποικίλων όψεων του ανθρώπινου βίου ανά εποχή. Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα και είναι δομημένη σε πέντε επιμέρους θεματικές ενότητες: αρχαιολογική ~ ιστορική αναδρομή, οικισμοί των ιστορικών χρόνων, δημόσιος βίος, ιδιωτικός βίος, ταφικά έθιμα.
Στο ισόγειο του Μουσείου, μετά από μία εισαγωγική ενότητα για την ιστορία της περιοχής, στην οποία σκιαγραφείται χρονολογικά η
ανθρώπινη παρουσία από την απώτερη προϊστορία έως τους βυζαντινούς χρόνους, ακολουθεί η παρουσίαση των σημαντικότερων αρχαίων οικισμών που έχουν ερευνηθεί στη Θεσπρωτία: Γίτανα, Ελέα, Φανοτή-Ντόλιανη και o ρωμαϊκών~παλαιοχριστιανικών χρόνων οικισμός στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας. Τα ευρήματα που εκτίθενται στις δύο αίθουσες του
ημιoρόφου ζωντανεύουν πτυχές της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των κατοίκων της Θεσπρωτίας στην αρχαιότητα, παρουσιάζοντας επιμέρους ενότητες όπως η οικονομική οργάνωση των αρχαίων κοινωνιών, οι πολιτειακοί θεσμοί και τα δημόσια κτίρια, ο πόλεμος και ο οπλισμός, τα ιερά και οι λατρείες, οι καθημερινές ασχολίες και τα επαγγέλματα, η κατοικία και η ζωή μέσα στο σπίτι, η ένδυση, ο καλλωπισμός και η προσωπική υγιεινή, το παιχνίδι και η διασκέδαση.
Τέλος, στην τελευταία αίθουσα της έκθεσης, ο επισκέπτης ολοκληρώνει την περιήγησή του στο μουσείο με μία ιδιαίτερη ενότητα αφιερωμένη στα ταφικά έθιμα και τις αντιλήψεις γύρω από τον θάνατο.
Mέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών (οθόνες αφής και οθόνες βιντεοπροβολής), σε διάφορα σημεία του εκθεσιακού χώρου, δίνεται η δυνατότητα -σε όποιον επισκέπτη το επιθυμεί- να αντλήσει επιπλέον στοιχεία και πληροφορίες για τις ενότητες που διαπραγματεύεται η έκθεση.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας αποτελεί, πλέον, μετά από πέντε χρόνια λειτουργίας, έναν ζωντανό πολιτιστικό πυρήνα μέσα στην πόλη της Ηγουμενίτσας, διαθέτοντας όλες τις σύγχρονες υποδομές για το κοινό. Εκτός από τους χώρους της μόνιμης έκθεσης, στο μουσείο υπάρχει αίθουσα περιοδικών εκθέσεων-πολλαπλών χρήσεων («Αίθουσα Σωτήρης Δάκαρης»),
αίθουσα βιντεοπροβολών, μικρό αμφιθέατρο στο ισόγειο και αίθριο στον πρώτο όροφο, όπου διοργανώνονται και φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.α., καθόλη τη διάρκεια του έτους, διατηρώντας ζωντανή τη σχέση του μουσείου με το κοινό και προσφέροντας παράλληλα εναλλακτικούς τρόπους μάθησης και ψυχαγωγίας.
Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην υλοποίηση στοχευμένων δράσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα που απευθύνονται σε νεαρές ηλικιακές ομάδες. Τα μόνιμα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου και οι θεματικές εκπαιδευτικές δράσεις που σχεδιάζονται είτε σε συνάρτηση με τις αντίστοιχες φιλοξενούμενες περιοδικές εκθέσεις είτε στο πλαίσιο εορτασμού καθιερωμένων πολιτιστικών θεσμών βοηθούν στην εξοικείωση των παιδιών με τον αρχαιολογικό πλούτο του τόπου τους, αποτελώντας ταυτόχρονα πηγή χαράς και δημιουργίας, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχικότητα και την ανάπτυξη των ικανοτήτων για παρατήρηση, έρευνα, συνδυαστική σκέψη και κατανόηση. Συνδυάζοντας τη θεωρία με την πράξη, προσεγγίζουν πολύπλευρα τη γνώση και έτσι το μουσείο μετατρέπεται σ’ ένα ζωντανό χώρο διάδρασης και βιωματικής εμπειρίας.

Το μουσείο είναι προσβάσιμο από άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ): υπάρχει ράμπα πρόσβασης στην είσοδο, ενώ η περιήγηση στην έκθεση και στους χώρους του μουσείου υποστηρίζεται από ανελκυστήρα. Ειδικές ρυθμίσεις έχουν γίνει και στους χώρους υγιεινής. Στον χώρο υποδοχής του μουσείου λειτουργεί πωλητήριο με έντυπες εκδόσεις, αντίγραφα και αναμνηστικά είδη του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων.

Τιμή εισιτηρίου: ολόκληρο € 2 - μειωμένο € 1
Για περισσότερες πληροφορίες και επιβεβαίωση του ισχύοντος, κάθε φορά, ωραρίου:
Ταχ. Δ/νση: 28ης Οκτωβρίου 2, 461 00 - Ηγουμενίτσα
Τηλ.: +30 2665 0 28539, 21417
Fax: +30 2665 0 25133
e-mail: amig@culture.gr, efathe@culture.gr
     





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην προσβάλλουν. Τα προσβλητικά σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα διαγράφονται.

.