.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Ντόπιοι σπόροι, για να έχουμε μέλλον!!! Συνέντευξη στο Step της Κατερίνας Μπαζίνα


Στις 3 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στην Παραμυθιά ημερίδα με θέμα την διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων. Δυστυχώς η ανταπόκριση ήταν μικρή, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα δεν έχουμε αντιληφθεί την αξία της διατήρησης ντόπιων σπόρων.
Με αφορμή αυτό το γεγονός το περιοδικό Step συνάντησε την εισηγήτρια της ημερίδας, την Κατερίνα Μπαζίνα, τεχνολόγο γεωπόνο, η οποία χρησιμοποιεί για τον δικό της κήπο ντόπιους σπόρους.
Ποιος είναι ο στόχος για αυτήν την προσπάθεια;
Ο στόχος είναι να  τρώμε δικά μας παραδοσιακά προϊόντα με ντόπιους σπόρους.  Και φυσικά να μην χαθούμε οι ντόπιοι σπόροι. Πλέον οι περισσότεροι αγοράζουν έτοιμα φυτά από υβρίδια, τα οποία έχουν "προγραμματιστεί" να μην δίνουν καρπό την επόμενη χρονιά αν κρατήσει κάποιος σπόρους. Επίσης κάποια από τα έτοιμα φυτά μπορεί να είναι μεταλλαγμένα και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τελικά την ποιότητα ή τις συνέπειες από την χρήση τέτοιων προϊόντων.
Πως ξεκινήσατε αυτήν την προσπάθεια συλλογής παραδοσιακών σπόρων και πως σκέφτεστε να συνεχίσετε;
Προσωπικά ξεκίνησα μαζί με την αδερφή μου να
μαζεύουμε σπόρους. Μετά την ημερίδα, η οποία έγινε από την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Σουλίου, είπαμε η Κοινωφελής να αναλάβει τον συντονισμό για την συλλογή και την διάθεση των σπόρων.


Πως θα μπορέσει να λειτουργήσει αυτή η ιδέα;
Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να υπάρχει συμμετοχή από τους συλλόγους που έχουν οι τοπικές κοινότητες. Είναι πιο εύκολο για έναν σύλλογο και να βρει στο χωριό ντόπιους σπόρους που θα τους φέρει στην κοινωφελή και να μοιράσει σε όποιους επιθυμούν τους σπόρους. Και φυσικά θα μπορεί να περάσει και το μήνυμα της χρήσης ντόπιων σπόρων. Με την συμμετοχή των συλλόγων είναι εφικτό να δημιουργηθεί μια "Τράπεζα σπόρων". Από εκεί ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να παίρνει λίγους σπόρους για να ξεκινήσει την δική του παραγωγή και μετά την πρώτη συλλογή να φέρνει στην "Τράπεζα σπόρων" από τους δικούς του ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν και άλλοι. Φυσικά όλο αυτό θα γίνεται αφιλοκερδώς καθώς οι σπόροι αυτοί ούτε πωλούνται ούτε αγοράζονται.
Αρκεί αυτό;
Όχι βέβαια, χρειάζονται πολλά να γίνουν. Μια σκέψη είναι να απευθυνθούμε στα σχολεία ώστε κάθε σχολείο να δημιουργήσει έναν μικρό κήπο, ας πούμε κατά την διάρκεια της ευέλικτης ζώνης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς τα παιδιά θα μάθουν από μικρά την αξία και της καλλιέργειας αλλά και των ντόπιων σπόρων.
Τι σημαίνει η ύπαρξη ντόπιων σπόρων;
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια ώστε να επικρατήσουν οι υβριδικοί και οι μεταλλαγμένοι σπόροι με αποτέλεσμα όλο και περισσότερο οι ντόπιοι σπόροι να τείνουν προς εξαφάνιση. Αυτό σημαίνει εκτός των άλλων ότι η διατροφή μας θα εξαρτάται από τις εταιρίες που έχουν τους σπόρους. Φανταστείτε ότι σε τούτη την εποχή της κρίσης να μην έχουμε την δυνατότητα να καλλιεργήσουμε χωρίς το κόστος των αγορασμένων σπόρων. Αν έχουμε τους δικούς μας σπόρους μπορούμε να έχουμε φθηνά προϊόντα και φυσικά ποιοτικά. Για παράδειγμα εγώ στα φυτά μου ρίχνω μόνο κοπριά, τίποτε άλλο.
Από την μέχρι τώρα εμπειρία σου πόσο ενδιαφέρον υπάρχει;
Δυστυχώς οι νέοι άνθρωποι δεν ασχολούνται και δεν θέλουν να ασχοληθούν με τον κήπο. Ξέρεις η ενασχόληση με τον κήπο εκτός των άλλων είναι και μια καλή ψυχοθεραπεία. Είναι καταπληκτικό να βλέπεις από ένα σπόρο να ξεπηδά ένα φυτό, να μεγαλώνει και στο τέλος να γεύεσαι τον καρπό. Ακόμα και σε μια γλάστρα να φυτέψει κανείς κάτι "κέρδος" θα έχει.
Εσείς στον κήπο σας τι καλλιεργείτε;
Έχω 5 είδη ντομάτας, ντοματίνια, πιπεριές, μελιτζάνες, καλαμπόκι σε διάφορα χρώματα, ηλίανθο, φασολάκια, κολοκυθάκια, αγκινάρα, αρωματικά, μπάμιες, πεπόνι, καρπούζι, καρότο.
Τι άλλο θα θέλατε να προσθέσετε;

Όποιος έχει παλιούς σπόρους να μην ξεχνάει να κρατάει σπόρους και αν κάποιος έχει την ευχαρίστηση να μας χαρίσει κάποιους σπόρους θα ήταν για εμάς μεγάλη χαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην προσβάλλουν. Τα προσβλητικά σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα διαγράφονται.

.