.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Συνέντευξη: Ο σουλιώτης 14χρονος που αγαπάει την παράδοση (ΦΩΤΟ)


Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό STEP στο τεύχος Ιανουαρίου.

Ο Χρήστος Φράγκος είναι ένας μαθητής, 14 ετών.  Ένας  καλός μαθητής. Που ζει σε ένα χωριό του Σουλίου, την Φροσύνη. Όλα αυτά είναι στοιχεία που μπορεί κανείς να συναντήσει σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό που κάνει τον Χρήστο να διαφέρει είναι η αγάπη του για την παράδοση. Μια αγάπη που την δείχνει έμπρακτα. Κάνοντας κάτι που μάλλον κανένας συνομήλικος του δεν κάνει. Ή για να είμαστε πιο ακριβής, είναι κάτι που το κάνουν άνθρωποι μιας άλλης ηλικίας.
Ο Χρήστος Φράγκος λοιπόν, συγκεντρώνει παλιά αντικείμενα και έχει δημιουργήσει ένα λαογραφικό μουσείο στο υπόγειο του σπιτιού του. Το περιοδικό Step μαθαίνοντας για τον Χρήστο δεν δίστασε καθόλου. Είπαμε, το περιοδικό Step αναδεικνύει τα θετικά του τόπου, πως λοιπόν δεν θα έκανε μια συνέντευξη με τον Χρήστο Φράγκο.
Πότε ξεκίνησες να συγκεντρώνεις τα αντικείμενα και τι είδους είναι;
Ξεκίνησα πριν από τρία χρόνια. Τα περισσότερα από τα αντικείμενα ήταν του παππού μου και της γιαγιά μου και κάποια άλλα μου τα έχουν δώσει κάτοικοι του χωριού. Έχω συγκεντρώσει πιάτα, ρόκες, δοχεία, βαρέλια για νερό, διάφορα εργαλεία, ξιφολόγχες, παγουράκια, δρεπάνια, ζυγαριές, σκάφες, κουζινικά, γεωργικά αντικείμενα, παιδική κούνια κ.α.
Ποιο ήταν το κίνητρο σου;
Είχα καταρχήν ένα παράδειγμα από την οικογένεια μου. Ο θείος μου, πριν φύγει από το χωριό, πριν 30 χρόνια, είχε ξεκινήσει να
συγκεντρώνει αντικείμενα. Αυτά τα αντικείμενα ήταν τα αρχικά που μετέφερα από το σπίτι του παππού στο υπόγειο του σπιτιού μας. Το κίνητρο μου ήταν να τα προστατέψω ώστε να μην χαθεί η παράδοση. Είναι αντικείμενα που πλέον δεν χρησιμοποιούνται και ήθελα να τα κρατήσω, να μην πεταχτούν και χαθούν. Είναι η λαογραφική μας παράδοση.
Ώστε το βασικό σου κίνητρο είναι η διαφύλαξη της παράδοσης;
Ναι, είναι η παράδοση του τόπου μας, δεν πρέπει να χαθεί.
Τι στόχους έχεις σε σχέση με αυτό το αυτοσχέδιο μουσείο;
Προσπαθούμε μαζί με τον πρόεδρο του χωριού να φτιαχτεί το κτίριο του δημοτικού σχολείου ώστε να γίνει εκεί το λαογραφικό μουσείο, να είναι ένας χώρος που θα μπορεί κάποιος να επισκεφτεί με άνεση και να βλέπει αυτά τα στοιχεία της παράδοσης. Και θα μπορούσε να εμπλουτιστεί η συλλογή με αντικείμενα που θα φέρουν οι συγχωριανοί μου. Γνωρίζω όμως ότι είναι δύσκολο να γίνει αφού δεν υπάρχουν τα χρήματα για να επισκευαστεί το σχολείο.


Πριν λίγο καιρό βρέθηκες στο αρχαιολογικό μουσείο Ηγουμενίτσας. Πως έγινε αυτό;
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας διοργάνωσε ένα  τριήμερο σεμινάριο με τίτλο: «Μουσεία-Περιβάλλον-Πολιτισμός» στις 4, 5 και 6 Δεκεμβρίου. Ο Νικόλαος Μάρκου, υπεύθυνος του ΚΠΕ Φιλιατών, είχε μάθει για μένα και με κάλεσε να πάω στο σεμινάριο και να μιλήσω για τα αντικείμενα. Έτσι τα φωτογράφισα και τα παρουσίασα σε διαφάνειες.
Η αντίδραση αυτών που συμμετείχαν ποια ήταν;
Τους άρεσε που ασχολούμαι με τέτοια θέματα.
Οι συμμαθητές σου, τα άλλα παιδιά στο χωριό πως σε αντιμετωπίζουν;
Γενικά, θετικά, Με ενθαρρύνουν να συνεχίσω. Κάποιοι έχουν φέρει και μερικά αντικείμενα. Μέχρι εκεί βέβαια. Περισσότερο μόνο μου ασχολούμαι.
Με το σχολείο πως τα πας;
Είμαι καλός μαθητής. Μου αρέσει η γεωγραφία, η ιστορία και τα μαθηματικά. Θα ήθελα να μείνω μόνιμα στο χωριό αλλά είναι δύσκολο για έναν νέο άνθρωπο να ζήσει εδώ αφού δεν υπάρχουν δουλειές.
Τι άλλο θα ήθελες να προσθέσεις;
Θα ήθελα να ζητήσω από όποιον μπορεί να βοηθήσει να το κάνει. Και να στείλω ένα μήνυμα στον δήμο Σουλίου να προσπαθήσει να βρει χρήματα για να επισκευαστεί το δημοτικό σχολείο ώστε να φτιαχτεί ένα μουσείο.

Φωτογραφίες : Φώτης Μαραζόπουλος





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην προσβάλλουν. Τα προσβλητικά σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα διαγράφονται.

.